Green Deal en loodgebruik
De loodcode en het loodgebruik binnen de sportvisserij
Sportvisserij Nederland heeft samen met De Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten en bracheorganisatie Dibevo de Green Deal Sportvisserij Loodvrij ondertekend.
Deze Green Deal heeft als doel om het loodgebruik binnen drie jaar (2021) fors te verminderen (streefwaarde voor 2021 is -30%) en vóór 2027 helemaal te stoppen. Bij onvoldoende voortgang zal regelgeving worden ingezet.
Wat is de reden voor het invoeren van de loodcode en wat kan de individuele sportvisser doen?
Lood hoort niet in het milieu en kan gevaarlijk zijn voor mens en dier.
Gebruik bij voorkeur geen lood, stap over op een alternatief!
- Koop alleen dispenserdoosjes hagellood die slechts één loodje per keer afgeven.
- Gebruik alleen zacht hagellood; dit is makkelijk van de lijn te verwijderen en meermalen te gebruiken.
- Gebruik bij kunstaas dat lood bevat een kunstaasredder, waardoor U minder verspeelt.
- Deponeer lood dat U niet meer gebruikt bij het chemisch afval of lever het in bij een van onze bestuursleden. Wij zorgen dan dat het op een correcte manier wordt afgevoerd.
Wat vindt het bestuur van HSV de Swalm van de loodcode?
De loodcode is voor iedere sportvisser relevant. Voor de een wat meer dan voor de ander a.g.v. de gebruikte vistechniek en het daarbij gebruikte werplood.
Grote loodgewichten tot zelfs meer dan 200 gram worden gebruikt bij de strand- en zeevisserij, maar dat is voor onze leden niet van toepassing.
Kleiner werpgewichten 10 to 50 gram worden vooral gebruikt bij het karpervissen, zinken en feedervissen.
De kleinste gewichten (loodhagel 0.02 gram tot enkele grammen) voornamelijk gebruikt bij het vissen met de vaste stok met dobber.
Het loodverlies per jaar is iets wat heel moeilijk is in te schatten omdat het ook afhankelijk is van de vistechniek, visfrequentie, visduur en vislocatie (veel, weinig of geen obstakels in het water).
Wij verwijzen in de vergunning naar de loodcode en wijzen onze leden op de noodzaak om op termijn over te stappen op milieuvriendelijke alternatieven.
Als vereniging bieden we onze leden de mogelijkheid bij de overstap op alternatieven het oude lood in te leveren bij de vereniging.